RTS: Dobro i za zdrave i za bolesne - neinvazivna stimulacija mozgaOvaj članak je prvobitno objavljen na sajtu RTS-a

Na Vojnomedicinskoj akademiji održan je Simpozijum o kliničkoj neurofiziologiji sa međunarodnim učešćem. Najvažniji predavač skupa i gost Beograda jeste profesor Mihael Niče sa Instituta za neuronauku iz Dortmunda. Predstavljena su najnovija dostignuća u oblasti stimulacije mozga, i kod zdravih i kod pacijenata sa različitim zdravstvenim problemima. 

RTS - Tihomir V. Ilić neuro.rs

 „Šta radimo, stavljamo tu mašinu na glavu, uključujemo blagu struju i tako utičemo na određene moždane funkcije, menjamo aktivnosti nervnih ćelija. Najviše istraživanja sprovodimo kod pacijenata posle moždanog udara, ili onih sa Parkinsonovom bolešću. U zavisnosti od oboljena, protokol najčešće podrazumeva dvonedeljne tretmane jednom ili dva puta dnevno“, objašnjava Mihael Niče iz Instituta za neuronauku u Dortmundu.

Na Vojnomedicinskoj akademiji metoda neinvazivne stimulacije mozga primenjuje se dvadesetak godina, ali samo u istraživačke svrhe. Stručnjaci iz neurologije, neurofiziologije, fizijatri i mnogi drugi, očekuju da će uskoro biti odobrena jer je dokazano da nema neželjene efekte, a pomaže.

„Ispitujemo horizonte novih saznanja i saznajemo koliko možemo pod uticajem ove stimulacije u željenom pravcu, na jedna pozitivan način menjati funkcije mozga nakon pojedinih oštećenja, nakon pojedinih bolesti“, kaže prof. dr Tihomir Ilić iz Laboratorija za neinvazivnu stimulaciju mozga na VMA.

Neinvazivna stimulacija mozga može da se primenjuje i kod zdravih osoba u poboljšanju pamćenja, pažnje, budnosti ili lingvističkih kapaciteta.

Želite da saznate više o ovom tretmanu? Javite nam seZakažite pregled