ALCHAJMEROVA BOLEST


Alchajmerova bolest, na sličan način kao i Parkinsonova bolest nastaje odumiranjem moždanih ćelija.


SIMPTOMI ALCHAJMEROVE BOLESTI


Obolele osobe na prvom mestu ispoljavaju slabljenje intelektualnih mogućnosti i socijalnih veština. Na samom početku to su najčešće zaboravnost i laka konfuznost, što s vremenom napreduje.
ZAŠTO BOLEST NASTAJE?


Bolest nastaje usled odumiranja nervnih ćelija kore velikog mozga (u najvećoj meri) usled nagomilavanja fragmenata proteina u prostorima kako izvan ćelija (beta-amiloidni protein) tako i unutar ćelija (tau protein).
Alchajmerova bolest - Tihomir Ilic

KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA ALCHAJMEROVE BOLESTI


Na osnovu neurološkog pregleda, a potom i kognitivnog testiranja, te naposletku upotrebom MRI mozga (retko i naprednih tehnika vizuelizacije nervnog sistema primenom pozitonske emisione tomografije – PET), te analizama krvi ili likvorske tečnosti.


DA LI JE ALCHAJMEROVA BOLEST IZLEČIVA?

Alchajmerova bolest, na sadašnjem nivou medicinskog znanja nije izlečiva. Pri ublaživanju navedenih tegoba, načelno se primenjuju dve kategorije lekova (inhibitori holinesteraze i glutamatergički lekovi), a u zavisnosti od simptoma kroz napredovanje bolesti, u obzir dolazi i primena antidepresiva, lekova za umanjenje anksioznosti ili kontrolu ponašanja, uopšte.

DA LI JE ALCHAJMEROVA BOLEST NASLEDNA?

Ova bolest pokazuje u izvesnoj meri naslednu osnovu, što znači da osobe koje imaju roditelje ili bliske srodnike (brat, sestra) obolele od Alchajmerove bolesti imaju nešto višu verovatnoću da obole. Ovo se u značajnijoj meri odnosi na porodice u kojima se pojavljuje tzv. rana forma Alchajmerove bolesti (nastanak pre 60.-te godine života)


Više informacija o neurološkom pregledu pročitajte OVDE

Za informacije o cenama naših pregleda posetite stranicu Cenovnik.

Za sva dodatna pitanja i u vezi pregleda budite slobodni da nas kontaktirate +381 69 68 66 03.

Ukoliko želite da zakažete pregled, možete to učiniti putem telefona +381 69 68 66 03 ili e-maila office@neuro.rs.Zakažite pregled