ELEKTROMIOGRAFIJA - EMG


Elektromiografija (skraćeno EMG ili EMNeG) i studije provodljivosti nerava (sinonim: elektroneurografija) predstavljaju dijagnostičku metodu koja se zasniva na beleženju električne aktivnosti koja nastaje u mišićima (najčešće ruku ili nogu) spontano ili kao posledica stimulacije kratkotrajnim električnim podražajima.

ZAŠTO SE PRIMENJUJE?
Osnovni razlozi zbog kojih se ova metoda primenjuje su utrnulosti pojedinih delova tela, bolna stanja u predelu slabinske kičme (najčešće) tzv. “išijas”, slabosti pojedinačnih mišića (“topljenje mišića”), povrede nerava.

Na ovaj način su lekari u stanju da utvrde prirodu oboljenja perifernih nerava (neuropatije) i mišića (miopatije).

Obe navedene metode se najčešće sprovode zajedno, ali ponekad, u zavisnosti od procene lekara, zadovoljavajuće informacije se dobiju i primenom studija provodljivosti nerava, isključivo, bez dodatnog EMG-a.

KAKO IZGLEDA EMG PREGLED


  • Ispitivanje se sprovodi u izdvojenoj prostoriji, pri čemu je ispitanik u ležećem ili polusedećem položaju.

  • Testiranje se započinje sa studijama nervne provodljivosti, na način da se na mišić šake/stopala (najčešće) zalepe površinske elektrode namenjene beleženju signala iz mišića. U blizini ovih elektroda na kožu se polaže stimulativna elektroda kroz koje se propuštaju pojedinačni električni impulsi, relativno niskog intenziteta, koje pacijent doživljava kao lokalizovane, kratkotrajne i blage električne udare; koji su potpuno bezopasni i bezbedni. Ovakav način testiranja je standardizovan i primenjuje se duži niz godina, svuda u svetu na istovetan način. 


  • Ukoliko se, u odnosu na prirodu smetnji koje pacijent iznosi, proceni opravdanim, pregled se “proširuje” i EMG-om (elektromiografija). 
  • Pri izvođenju EMG pregleda beleženje električne aktivnosti iz mišića se vrši primenom elektrode u obliku igle (tanke). Ispitivanje se vrši na način da se EMG igla pažljivo i precizno ubada na više mesta u pojedinim mišićima. EMG iglene elektrode se primenjuju jednokratno, na način da svaki pacijent bude testiran “svojom” iglom, koja se posle baca. Ovo je iz razloga prevencije bolesti koje se mogu preneti putem krvi (AIDS, hepatitis B i sl.)

  • Sproveođenje opisanih procedura traje između 25 i 60 minuta, u zavisnosti od broja nerava i mišića koje je neophodno potrebno ispitati u cilju utvrđivanja dijagnoze.

Više informacija o neurološkom pregledu pročitajte OVDE

Za informacije o cenama naših pregleda posetite stranicu Cenovnik.

Za sva dodatna pitanja i u vezi pregleda budite slobodni da nas kontaktirate +381 69 68 66 03.

Ukoliko želite da zakažete pregled, možete to učiniti putem telefona +381 69 68 66 03 ili e-maila office@neuro.rs.Zakažite pregled